Válás utáni időkről… gyerekszemmel

 • Téged milyen szereplőként érint a mozaikcsalád témája?

Szüleim 6 éves koromban váltak el. Ekkor választanom kellett, hogy kinél szeretnék maradni. Mivel kislány voltam, zsigerből anyukámat választottam, így ő nevelt engem és a nővéremet egyedül.

Apukámnak viszonylag hamar lett barátnője, vele jól kijöttünk tesómmal, baráti viszony alakult ki, ám apum és az ő kapcsolata nem tartott túl sokáig.

9-10 éves lehettem, amikor apum bemutatott új barátnőjének, aki pár év múlva a felesége lett, és 2002-ben megszületett az első féltestvérem, 2010 körül pedig a második.

 • Mire emlékszel, mit értettél a szüleid válásából?

Arra emlékszem, hogy a konyhában voltunk, és anyum ott mondta el, hogy el fognak válni. Azt tudom, hogy sírtam, mert tudtam, hogy ez változással jár, de úgy igazán én akkor még nem értettem, mit is jelent ez pontosan.

Emlékszem, hogy még nagyon sokáig (17-18 éves koromig) meg voltam arról győződve, hogy rám az ő válásuk egyáltalán nem hatott ki… Dehogynem… 🙁

 • Hogyan viselkedett a szétköltözés után anyukád és apukád veletek?

Sajnos erre nem igazán emlékszem, talán annyi, hogy anyum sokszor éreztette velünk, hogy milyen nehéz neki egyedül nevelni minket.

 • Milyen gyakran találkoztál apukáddal?

Az elején egész gyakran, sokat voltunk nála, de ahogy teltek az évek, ezek egyre ritkultak, most már olyannyira, hogy egy évben egyszer látjuk egymást 🙁

 • Hogyan beszéltek a szüleid egymásról a jelenlétetekben?

Mindketten próbálták negatív fényben beállítani a másikat, főleg anyum, amit sosem értettem, hiszen nekem mindkettejükről volt saját véleményem, amit nem igazán lehetett megmásítani, így fölösleges szitkozódásnak éltem meg.

 • Mi volt számodra a legnehezebb ebben az időszakban?

Erre már csak így utólag, felnőtt fejjel tudok válaszolni. A legnehezebb az volt, hogy már kisgyerekként bele lettem kényszerítve egy egész életre szóló választásba, aminek következményeként apuka nélkül nőttem fel.

 • Hogyan ismertétek meg apukád barátnőjét?

Semmi extra nem volt, éppen mentünk hozzá, a csaj pedig kijött minket üdvözölni.

 • Milyen viszony alakult ki közöttetek?

Mivel összesen nagyjából 15 év a korkülönbség apum felesége és köztem, így elég hamar egymásra hangolódtunk, és baráti viszony alakult ki köztünk. Sok laza dolgot meg lehetett vele csinálni, amit anyummal nem annyira, illetve valamiért úgy alakult, hogy a “szerelmi életemről” is sokkal jobban megnyíltam neki, mint szüleimnek.

 • Mire emlékszel, anyukád és a mostohád között volt konfliktus?

Csak az volt… Sajnos anyum nehezen dolgozta fel, hogy apukám továbblépett, így a kezdetektől fogva csak a negatív jelzőket hallgattuk tőle.

A mostohám simán benne lett volna, hogy rendezzék az egymás között levő helyzetet, de anyum sajnos nem volt partner ebben, így a mai napig hallgatom a szitkozódást.

 • Amikor megtudtad, hogy testvéred lesz apukád részéről, az milyen érzés volt?

Én nagyon örültem, mivel addig én voltam a legkisebb tesó a családban, én is szerettem volna kistesót, így én igen boldog voltam, amikor megtudtam. Ráadásul addig csak lányok voltak a családunkban, legalább végre valaki tovább vitte a család nevünket. 🙂

 • És milyen viszony alakult ki közöttetek?

Volt idő, mikor apukámnál laktam egy évig, ekkor az idősebb öcsém 3 éves volt, én pedig 18. Voltak nyilván kisebb viták, de alapjában véve nagyon jól elvoltunk egymással. Sajnos azóta úgy alakult, hogy őt is több évente látom csak, de bármi is történjen, én akkor is szeretem. 🙂

 • A féltestvéred születése hozott változást anyukád viselkedésében?

Nagyon féltük elmondani anyumnak, hogy kisöcsénk lesz, mert lelkileg eléggé labilis volt akkoriban. Eléggé megviselte a tudat, hogy már nem csak két lánya van apukámnak, de szép lassan szerintem beletörődött, hiszen nem igazán volt más választása.

 • Hogyan zajlottak a nagyobb családi rendezvényeitek, hogyan tudtál mindenkivel ünnepelni?

Apukámnál, amikor gimiben végeztem, így a ballagásomkor alap volt, hogy jön a mostohám is. Emiatt viszont anyukám sajnos nem jött el a ballagásomra, erről azóta sem beszélünk.

 • Mit gondolsz, az esküvődön majd mire számíthatsz a szüleidtől és a mostohádtól?

Huhh, ez egy nagyon jó kérdés 🙂

Sokat szoktam ezen gondolkozni, felmerült az az opció is, hogy 2 esküvőt fogok tartani, mindkét szülő részére, de nyilván az drága mulatság lenne, na meg kinek van kedve kétszer ünnepelni életem legszebb napját?!…

Így kicsit lazábban felfogva úgy gondolom, ez az én napom lesz, én meghívok minden családtagot, hozzátartozót, akit én ott szeretnék látni. Ha ezt valaki nem tudja magában félrerakni, és emiatt nem jön el az esküvőmre, akkor ez van. Én tuti ott leszek. 🙂

Viszont ha mindenki eljön, anyum is, apum is, mostohám is, féltesók is, akkor azért elvárnám, hogy ne más feszültségével kelljen foglalkoznom a saját esküvőmön.

 • Ma milyen a viszony apukád és közted?

Erre fentebb kitértem kicsit jobban, sajnos alig találkozunk, így eléggé eltávolodtunk egymástól. Szinte zavarban vagyok, amikor találkozunk, és kell jó fél óra, mire feloldódik a hangulat… Már ha éppen van ránk fél órája…

Telefonálás ugyan ez, bár azért az többször előfordul, havonta, kéthavonta beszélünk pár percet, de szintén “zavarbajövős” hangulatban.

 • Milyen a viszony anyukád és apukád között?

Semmilyen, egyáltalán nem kontaktolnak.

 • Milyen kapcsolatban vagy a testvéreiddel?

Nővéremmel azóta nagyon jó a kapcsolatom, hogy elköltöztem otthonról. (Mármint anyum oldaláról otthonról) Igazi jó tesók vagyunk.

Öcséimmel, ahogy már említettem, sajnos nem igazán találkozunk, pedig nagyon jó lenne!

 • Ha beszélhetnél a gyerekkori éneddel, akkor mit tanácsolnál neki?

Azt, hogy ne menjen bele az egyoldalú választásba, és harcoljon azért, hogy mindkét szülővel ugyanannyi időt tölthessen.

Illetve azt is, hogy tartsam a kapcsolatot azokkal a családtagokkal is, akikkel szüleim nem tartották, vagy megszüntették.

 • Így visszagondolva, neked mi a legnagyobb tanulsága az életed ezen részének?

Anyukám reakcióiból és hozzáállásából elég sokat tanultam, hogy én ha hasonló helyzetbe kerülnék, biztosan ne így csináljam.

Egy gyerek érzelmeit nem lehet befolyásolni, ha valakit szeret, akkor szeret.

Ezen kívül sokkal jobban oda kellene figyelni arra, hogy mennyire fontos a család, hiszen csak ők az egyetlen biztos pont egy ember életében.

Címkék:

Minden kezdet nehéz,

avagy kezdő mozaikcsaládok haladó problémái

Ingyenesen letölthető segédanyag

A családom és én is keresztül mentünk a kezdő mozaikcsaládok megpróbáltatásain. Bennünket is mindennap próbára tesznek a feladatok, amiket úgy kell megoldanunk, hogy egységben maradjunk és mindenki a lehető legkevesebb sérülést raktározza el magában.

Azt gondolom, a kisgyermekes mozaikcsaládok első 3-5 éve, a kezdők éve. Ha ezekben az években megtanuljuk a nehézségeket kezelni, akkor már csak arra kell figyelni, hogy meg is tudjuk tartani az egyensúlyt, annak ellenére, hogy rendszerint megpróbálnak minket abból kibillenteni.

Töltsd le az anyagot és oldd meg úgy a problémákat, hogy közben a családtagjaiddal egyre közelebb kerüljetek egymáshoz!

Hová küldhetem?

Kérdésed van?

Várom megkeresésedet!

 

Ha bármilyen kérdésed adódik vagy elbizonytalanodtál, vagy már átböngészted az egész internetet, de nem találtál számodra megfelelő megoldást, akkor ne fecséreld tovább az idődet, mert gyorsan telnek a napok, a hetek, a hónapok, és félő, hogy egy helyben fogtok még akkor is topogni.

Inkább írj nekem egy üzenetet, hogy elinduljatok a célotok felé!

+36 70 530 6693

info@kapcsolatkirako.hu