Irigy vagy féltékeny?

avagy inkább dögöljön meg a szomszéd tehene is?

Mielőtt elkönyvelnéd, hogy rád ez a mondás egyáltalán nem igaz – mert te mindig mindenkinek a legjobbat akarod –, egy kicsit ülj le és gondold át, hogy milyen gondolataid voltak a mai nap folyamán!

Amikor láttál valakin egy szép cipőt vagy azt, ahogy csókolóztak a kamaszok a parkban. Persze, tudom – Te mindenki boldogságának tiszta szívből tudsz örülni.

Akkor kezdjük az elejéről. Mit is jelent az irigység?

Amikor összehasonlítjuk magunkat valakivel és megítélésünk szerint gyengébbek, kevesebbek vagyunk az adott témában (népszerűség, család, testalkat, pénz, stb) és ez negatív érzéseket kelt bennünk.

Ha netalán gyötrődünk is amiatt, hogy a másiknak van valamije, ami nekünk nincs, akkor akár még azt is kívánhatjuk, hogy bár neki se lenne… na, ez az irigység.

Lehetünk irigyek mások gyerekeire például, ha nekünk nem lehet. Kényes téma tudom, de valós. Vagy, amikor a szingli baráti társaságban valaki szerelmes lesz, akkor a társaság kedvéért nagyon tudunk neki örülni, aztán, amikor az alany kiszalad WC-re, máris megbeszélhetjük a “fenntartásainkat” az új szerelemmel kapcsolatban.

És akkor nézzük, mi az a féltékenység?

Amikor feltámad bennünk a félelem, hogy egy harmadik fél sérülékennyé teheti a számunkra oly fontos kapcsolatot, vagy elfordíthatja tőlünk a szerettünket.

Tehát az alapvető különbség IRIGYség és FÉLTékenység között, hogy az irigység egy olyan dologra irányul, ami sosem volt a miénk, a féltékenység pedig arra, amiről azt gondoljuk, hogy csak a miénk és csak bennünket illet meg a „birtoklása”.

A féltékenység és irigység érzések könnyen összemosódnak vagy váltogatják egymást, észrevehetetlenül.

Rendkívül jó példa erre a testvérféltékenység. Ami kezdetben valóban féltékenység, hiszen a nagyobb gyermek fél attól, hogy neki osztoznia kell ezentúl a figyelmen és a szereteten, később átcsap irigységbe, hiszen úgy látja, hogy a szülő az eddig rászánt idejének egy részét a kicsivel tölti, stb. De miért van ez?

Mert az irigység sosem jön létre két különböző státuszú ember között. Vagyis nem fogok irigykedni a magyarországi kis faluból az angol királyi család egyik tagjára, mert neki szebb cipője van vagy mert boldognak tűnik a házassága. Mindig magunkhoz hasonlókkal (osztálytárs, kolléga, családtag) vetjük össze a dolgainkat, képességeinket és ezekből az információkból generálódik bennünk az irigység. És akkor miért nem hívjuk testvéririgységnek?

Mert a féltékenység szóhoz tudunk párosítani pozitív csengésű érzéseket, ilyen például a szeretet, a féltés, az aggódás. Könnyedén meg tudjuk ezekkel a szavakkal magyarázni miért is vagyunk féltékenyek. De az irigységhez semmi jó nem kapcsolódik. Az irigység TABU.

Irigységet érezni nem szép dolog, nincs olyan kultúra, amely pozitívan tüntetné fel ezt az érzést (a római katolikus vallásban is a hét fő bűn egyike, vagyis az emberi bűnök egyik forrásaként jelenik meg). Emiatt sem szoktuk hangoztatni, ha irigyek vagyunk. Mit csinálunk ehelyett?

Inkább átöltöztetjük, mert így magunkat is becsaphatjuk: Ez nem irigység, ez igazságtalanság!

Mivel áltatjuk magunkat és nem akarunk tisztán látni ebben a témában, ezért nagyon nehéz is vele foglalkoznunk. Nehéz felismernünk és ellenőrzésünk alá vonnunk.

Az irigységnek egészen elvadult megnyilvánulásai is lehetnek, ezért sok film alapötlete nyugszik ezen az érzésen. Ilyen például: A kéz, amely a bölcsőt ringatja. De sajnos ez nem csak filmen jelenik meg.

Rengeteg ember bújtat jó szándékot az irigysége mögé, ezzel akarja elérni célját, hogy, ha már neki nem lehet, akkor másnak se legyen, sőt másnak kétszer annyira ne legyen.

Akkor tudjuk magunkat nyertesnek érezni, ha addig ügyeskedünk, amíg az adott összehasonlítási témában nekünk lesz a több vagy legalábbis a másiknak ugyanannyira rossz lesz, mint nekünk. Akkor megnyugszunk.

Ha nekem megdöglött az egyetlen tehenem, akkor dögöljön meg a szomszéd tehene is.

De sajnos ez csak pillanatnyi jó érzést fog bennünk kelteni. Általában az ilyen áskálódásokat csak görgetjük magunk előtt és könnyedén el is tud hatalmasodni rajtunk. Akár a személyiségünket is elveszíthetjük a rögeszméink miatt. Álljunk útjába és fékezzük meg az irigységet, hogy szabadok lehessünk!

Mit kell tenned?

  1. A legfontosabb mindenekelőtt, hogy észrevedd valamitől rosszul érzed magad!
  2. Gondold végig nyugodtan, mi az, ami kiváltotta belőled ezt az érzést!
  3. A fentiek alapján fogalmazd meg, hogy irigységet vagy féltékenységet érzel! Vetkőztesd meztelenre az érzésedet, ne hagyd, hogy álcázza magát!
  4. Gondold át, hogy mi az a hiányzó információ, ami esetleg megváltoztathatná ezt benned. (pl.: Ha irigy vagy egy kollégádra, aki hasonló pozícióban dolgozik, de a fizetése jóval több a tiédnél, akkor járj utána, mit csinál ő másképp. Lehet, hogy régebb óta van a cégnél, vagy más osztályoknak is besegít, vagy csak egyszerűen más feltételekkel lett felvéve, mert talpraesett volt?)
  5. Szerezd meg ezt az információt!

+ 1. Tanulj belőle és fejleszd magad, hogy te is elérd azt, ami a másiknak már megvan, úgy, hogy neked is meglegyen és neki is megmaradjon!

És ezzel máris pozitív kicsengésű tud lenni az eddig tabuként kezelt irigység.

Címkék:

Minden kezdet nehéz,

avagy kezdő mozaikcsaládok haladó problémái

Ingyenesen letölthető segédanyag

A családom és én is keresztül mentünk a kezdő mozaikcsaládok megpróbáltatásain. Bennünket is mindennap próbára tesznek a feladatok, amiket úgy kell megoldanunk, hogy egységben maradjunk és mindenki a lehető legkevesebb sérülést raktározza el magában.

Azt gondolom, a kisgyermekes mozaikcsaládok első 3-5 éve, a kezdők éve. Ha ezekben az években megtanuljuk a nehézségeket kezelni, akkor már csak arra kell figyelni, hogy meg is tudjuk tartani az egyensúlyt, annak ellenére, hogy rendszerint megpróbálnak minket abból kibillenteni.

Töltsd le az anyagot és oldd meg úgy a problémákat, hogy közben a családtagjaiddal egyre közelebb kerüljetek egymáshoz!

Hová küldhetem?

Kérdésed van?

Várom megkeresésedet!

 

Ha bármilyen kérdésed adódik vagy elbizonytalanodtál, vagy már átböngészted az egész internetet, de nem találtál számodra megfelelő megoldást, akkor ne fecséreld tovább az idődet, mert gyorsan telnek a napok, a hetek, a hónapok, és félő, hogy egy helyben fogtok még akkor is topogni.

Inkább írj nekem egy üzenetet, hogy elinduljatok a célotok felé!

+36 70 530 6693

info@kapcsolatkirako.hu