Terápia, mediáció, coaching, tanácsadás, tréning

Pszichológus, Pszichiáter, Terapeuta, Mediátor, Coach

és még ezeken belül is sok-sok elnevezéssel és területtel találkozhatunk, de vajon kihez kell fordulni, ha eldöntöttük szakember segítségét vesszük igénybe?

Éppen a tanácstalanság, illetve a rosszindulatú/tudatlan pletykák, negatív tapasztalatok miatt nehezen vagy egyáltalán nem szánják rá magukat sokan, hogy magánéleti, megoldásra váró feladataikkal szakemberhez forduljanak.

Különbnél különb kifogásokat hallottam arra vonatkozóan, hogy miért nem megy el valaki segítséget kérni.

Nincs idő rá. Drága. Hívtam, de nem vette fel. A barátnőmnek gyógyszert adott. A gyereket el szoktam vinni, de nekem nincs rá szükségem. A páromnak nagyon jó lenne.

Akkor most tegyük ezeket tisztába. Kezdjük azzal, hogy miért fontos hozzáértő emberhez fordulni, ha problémánk van?

Mert senki sem születik úgy, hogy az élet minden területéhez ért. Legyen szó autószerelésről, fodrászatról, asztalosi munkákról, tűzoltásról, agysebészetről stb. Minden feladathoz megvan a szakember, aki ezekben segítségünkre van.

Láttunk már olyat, hogy ajánlottak nekünk egy asztalost, aki a mi konyhaszekrényünket jól „elbaltázta”? Másnak bevált, de nekünk nem. Mit csinálunk ilyenkor?

Megyünk tovább és keresünk másik asztalost, aki megcsinálja azt a konyhát, amit mi megálmodtunk.

De ugyanígy próbálgatjuk a fodrászt, a villanyszerelőt vagy épp a zongoratanárt.

Akkor miért nem tekintünk ugyanígy a lelki egészségünket támogató szakemberekre is?

Azért, mert valamit hallottunk róla, vagy az első nem vált be, akkor jobb, ha nem is próbálkozunk tovább?

Illetve azt is be kell látnunk, hogy nem hoztunk tökéletes pszichés, minden irányból jól megtámogatott egészséget a gyerekkorunkból és a felmenőinktől. Mindenkinek vannak defektjei.

Sőt a szakembernek is vannak, annyi különbséggel, hogy ő megtanulta azokat a „praktikákat”, amelyek hozzásegít bennünket a fejlődéshez. Ezek megtanulására bárki képes lenne, ha megkeresné a számára megfelelő segítőt.

Éppen úgy, mint, hogy mindenki meg tud tanulni zongorázni egyedül is, vagy akár youtube-ról is, de vajon az ugyanolyan minőségű lesz, vagy ugyanolyan gyorsasággal tud fejlődni anélkül, hogy zongoratanárhoz fordulna?

Az életünkkel, az időnkkel nem jó packázni, mert azt a környezetünk és a testi egészségünk is megsínyli.

Ha kipróbálunk valakit, de nem szimpatikus vagy drága, vagy a környezete nem tetszik, akkor nem megyünk hozzá többet és keresünk mást. Addig megyünk, amíg nem találunk egy olyat, akinél biztonságban érezhetjük magunkat és minden tekintetben megfelel számunkra.

Ennyit erről… most pedig vegyük sorra a szakmákat lényegre törően és röviden.

 

Coach – vagyis edző, tréner. Akár a sportban az edző, ő is a jelenre és a jövőre koncentrál, segít célokat kitűzni és elérni azokat, legyen szó üzleti, életviteli, párkapcsolati vagy más területről. Nem a miért? inkább a hogyan? kérdésre keresi a válaszokat, előtérbe helyezve a kliens pozitív tulajdonságait. (legismertebb a business-, párkapcsolati-, karrier- és életvezetési coaching)

 

Terapeuta – a múltra és a miért?-re koncentrál, segít alapjaiban megváltoztatni bizonyos személyes működésünket. Feltárja a gyerekkori, elfeledett mintáinkat, melyeket – ha szükségesek számunkra, akkor – aktivizál. Különböző pszichoterápiák különböző módokon érik el ezt az oldódást, aktivizálást. (legismertebb az egyéni-, pár-, család- és csoportterápia)

 

Mediátor – Ő egy közvetítő (konfliktuskezelő) személy, aki segít az egymással vitában álló feleknek megérteniük (még, ha nem is akarják) egymást és mindenki számára kielégítő megoldást találni. Nincs megalkuvás, mindegyik fél nyertesként távozik. (legismertebb a jogi-, válási-, párkapcsolati mediáció)

 

Pszichológus – Segít tudatosítani azokat az akadályokat, melyek segítik az embert az előbbre jutásban. Konkrét tanácsot nem ad, de olyan „befolyásoló” technikákat alkalmaz, melyek elősegítik a gyorsabb fejlődést az adott területen. Segít megtalálni az adott probléma múltbéli modelljeit.

 

Pszichiáter – Szakorvos, aki orvosi szemszögből közelít. A tünetek alapján diagnosztizál, majd ezt követően gyógyszeres kezelést alkalmaz.

 

Remélem tudtam segíteni a fejünkben való káosz rendezésében.

Kérek mindenkit, hogy figyeljünk magunkra és adjuk meg az esélyét annak, hogy szebbek, könnyebbek és boldogabbak legyenek a mindennapjaink. Ha magunknak nem is, de a családunknak tartozunk ennyivel.

Címkék:

Minden kezdet nehéz,

avagy kezdő mozaikcsaládok haladó problémái

Ingyenesen letölthető segédanyag

A családom és én is keresztül mentünk a kezdő mozaikcsaládok megpróbáltatásain. Bennünket is mindennap próbára tesznek a feladatok, amiket úgy kell megoldanunk, hogy egységben maradjunk és mindenki a lehető legkevesebb sérülést raktározza el magában.

Azt gondolom, a kisgyermekes mozaikcsaládok első 3-5 éve, a kezdők éve. Ha ezekben az években megtanuljuk a nehézségeket kezelni, akkor már csak arra kell figyelni, hogy meg is tudjuk tartani az egyensúlyt, annak ellenére, hogy rendszerint megpróbálnak minket abból kibillenteni.

Töltsd le az anyagot és oldd meg úgy a problémákat, hogy közben a családtagjaiddal egyre közelebb kerüljetek egymáshoz!

Hová küldhetem?

Kérdésed van?

Várom megkeresésedet!

 

Ha bármilyen kérdésed adódik vagy elbizonytalanodtál, vagy már átböngészted az egész internetet, de nem találtál számodra megfelelő megoldást, akkor ne fecséreld tovább az idődet, mert gyorsan telnek a napok, a hetek, a hónapok, és félő, hogy egy helyben fogtok még akkor is topogni.

Inkább írj nekem egy üzenetet, hogy elinduljatok a célotok felé!

+36 70 530 6693

info@kapcsolatkirako.hu